twitter-logo-2 facebook-art

 

Arkade-logo01

 

  • Onze openbare school is multicultureel. Arkade helpt ons met een afgewogen lesprogramma over de vijf wereldgodsdiensten.

  • Hoe kunnen wij onze christelijke identiteit als een kwaliteit laten weerklinken in onze school?

  • Het overlijden van een moeder had een enorme impact. Arkade hielp ons het rouwproces op school te begeleiden.

  • Leerkrachten hadden moeite met de betekenis van Pasen. Wij wilden als team teruggaan naar de essentie van dit religieuze feest.

  • Wij gaan fuseren met een ander schoolbestuur. Arkade begeleidt ons bij de invulling van onze nieuwe identiteit.

  • De ouders vroegen om een ouderavond over onze schoolidentiteit. Arkade verzorgde een inspirerend programma.

 holi 2

Het hindoeistische Holi of Phagwa vieren

Het zonnetje schijnt, de krokussen steken de kop op, tijd om de lente en het nieuwe leven te vieren! In veel geloven wordt dit gedaan. Zo ook in het hindoeïsme; Holi of Phagwa viert het begin van de  lente, de overwinning van het goede op het kwade. Op verschillende van onze scholen werd dit gevierd of werd er aandacht aan besteed, juist door de visie van de bijzondere identiteit van de school.

Een groepje uit de bovenbouw van basisschool Klaverblad (school op levensbeschouwelijke grondslag) was uitgenodigd om de viering op de hindoeïstische Sri Laksmi school mee te maken. ‘Het leukste vond ik de optredens van het dansen en het verhaal van Holika.’

Ter voorbereiding hadden de kinderen al hun Bollywoodpasjes geoefend op een populair Holi nummer tijdens een dansworkshop. Door filmpjes, voorwerpen uit de leskist Hindoeïsme en verhalen leerden de kinderen meer over het hindoeïsme: ‘De les ging over hindoes. Ik vond het superleuk. En ik heb er veel van geleerd. De verhalen waren super. En ik vond het ook leuk dat ik nu over een ander geloof meer weet en ik heb veel respect voor geloven’, zegt Dean uit groep 7.

Het gooien met gekleurd poeder is één van de belangrijkste gebruiken tijdens Holi. Zo vier je de lente met elkaar. Iedereen is gelijk, want iedereen zit aan het eind onder het gekleurde poeder! Een goede vervanger voor het gekleurde poeder, dat misschien iets minder gemakkelijk uit de kleren gaat, is confetti, . Ook op katholieke basisschool De Regenboog was confetti door de hele gymzaal en in het haar van de kinderen te vinden.