twitter-logo-2 facebook-art Arkade LinkedIn

Arkade-logo01

 

  • Onze openbare school is multicultureel. Arkade helpt ons met een afgewogen lesprogramma over de vijf wereldgodsdiensten.

  • Hoe kunnen wij onze christelijke identiteit als een kwaliteit laten weerklinken in onze school?

  • Het overlijden van een moeder had een enorme impact. Arkade hielp ons het rouwproces op school te begeleiden.

  • Leerkrachten hadden moeite met de betekenis van Pasen. Wij wilden als team een eigentijdse invulling van dit feest.

  • Wij gaan fuseren met een ander schoolbestuur. Arkade begeleidt ons bij de invulling van onze nieuwe identiteit.

  • De ouders vroegen om een ouderavond over onze schoolidentiteit. Arkade verzorgde een inspirerend programma.

liefde is

De liefde kent geen grenzen, discrimineert niet, kijkt niet naar overtuigingen, huidskleur of geaardheid. Het doet je schudden op je grondvesten als het je overkomt. Het zet je wereld op zijn kop en geeft je tegelijkertijd het gevoel op wolken te dansen en je misselijk te voelen als je liefde niet beantwoord wordt. De liefde wordt vandaag, op Valentijnsdag, over de hele wereld en alle grenzen heen gevierd. Maar is liefde wel echt grenzeloos?

Ik kan uit eigen ervaring vertellen dat de liefde soms begrensd moet worden om te zorgen dat je je veilig voelt. Liefde is mooi, maar kan soms te groot worden voor iemand en dan gaat het een kant op waar je niet heen wilt. Voor mij gebeurde dat, toen ik eigenlijk nog heel jong was. Ik was wel een beetje verliefd op een jongen uit mijn klas en ik wist dat hij heel erg verliefd op mij was. En dat wisten we ook van elkaar. Maar ik zat in groep 8, hoefde er eigenlijk nog niet zo veel van te hebben, dus deed rustig aan. Zo van een afstandje was het prima, maar verder niet. Ik legde dus grenzen neer.

Maar op een avond, tijdens het afscheidskamp, moesten de meiden de jongens welterusten kussen. Op zich al een bijzonder vreemde activiteit! Kussen moet niet, dat mag. En alleen als je dat zelf wilt. Er werden daar dus al aardig wat grenzen met voeten getreden. Dat gaf niet bepaald een veilig gevoel, want groepsdruk doet aardig wat met je op die leeftijd. Zeker als leerkrachten dat ook nog aanmoedigen.

Ik gaf de jongeman in kwestie een zoen op zijn wang, terwijl ik van binnen eigenlijk helemaal niet aan deze hele exercitie wilde meedoen. Hij dacht daar echter heel anders over. Voor ik het wist had ik een natte tong in mijn mond, waarop ik geschrokken terugdeinsde en onmiddellijk terug naar mijn bed ging en niemand meer welterusten heb gezegd. Zijn liefde voor mij mocht dan groot zijn, maar mijn grenzen werden hierin totaal niet gerespecteerd! Vreemd genoeg heb ik er nooit iets over gezegd en ben er nooit meer op teruggekomen. Ik voelde me echt belazerd, maar durfde dat niet te zeggen, want ik wilde iets niet dat ogenschijnlijk ieder ander wel deed. Gelukkig heeft het me geen littekens opgeleverd, maar de veiligheid, daar in die setting, was ver te zoeken.

Vier de liefde vandaag. Geef aandacht aan iedereen waar je van houdt. En liever niet alleen vandaag, maar alle dagen van het jaar, je leven lang. Maar respecteer de grenzen van een ander, en die van jezelf. Want het allerbelangrijkste is dat je je in de liefde veilig voelt. Leer elkaar wat wel en wat niet mag en respecteer altijd en overal dat liefde de grootste contradictie is, namelijk dat ze zowel grenzeloos als begrensd is.

Anoor de Zeeuw