twitter-logo-2 facebook-art Arkade LinkedIn

Arkade-logo01

 

 • Onze openbare school is multicultureel. Arkade helpt ons met een afgewogen lesprogramma over de vijf wereldgodsdiensten.

 • Hoe kunnen wij onze christelijke identiteit als een kwaliteit laten weerklinken in onze school?

 • Het overlijden van een moeder had een enorme impact. Arkade hielp ons het rouwproces op school te begeleiden.

 • Leerkrachten hadden moeite met de betekenis van Pasen. Wij wilden als team een eigentijdse invulling van dit feest.

 • Wij gaan fuseren met een ander schoolbestuur. Arkade begeleidt ons bij de invulling van onze nieuwe identiteit.

 • De ouders vroegen om een ouderavond over onze schoolidentiteit. Arkade verzorgde een inspirerend programma.

Onze nieuwsbrief staat in het teken van "Veiligheid: mogen zijn wie je bent.  Arkade doet van alles op het gebied van het bevorderen van veiligheid op school. Zo filosofeert Lenore Hehenkamp met kinderen over seksuele diversiteit, sprak Lonneke Offenberg met leerlingen over pesten via de oefening ‘Over de streep’ en trainde Mariëlle Kappert leerkrachten de dialoog aan te gaan met kritische ouders.

hjordis

In deze column geven we u graag actuele kijk- en leestips zodat u met uw klas of team een opening heeft om de veiligheid bespreekbaar te maken.

Netflix serie

 • Rita. Seizoen 2 aflevering 8; “Ukrudt”

Rita is een zeer uitgesproken en opstandige vrouw en werkt als leerkracht. In deze aflevering volg je Rita’s collega die wordt gepest door de klas. Het loopt zo hoog op dat de leerkracht een leerling zelfs een klap verkoopt.

 • Hjørdis.

Deze mini serie volg je Hjørdis terwijl ze een schoolvoorstelling maakt over pesten met een cast van sociaal onhandige kinderen.

 • Sex Education

In deze serie neemt een jonge puber de rol op zich als sekstherapeut en beantwoord hij alle vragen over seksualiteit van zijn medeleerlingen. Een mooi beeld voor seksuele diversiteit.

Films:

 • Brammetje Baas.

Bram zit in groep 3 en heeft ADHD. Zijn leerkracht weet niet wat die met hem aan moet. Als hij naar een nieuwe school gaat begrijpt de leerkracht hem en laat die hen zijn zoals die is en kan hij de wereld weer ontdekken op zijn eigen manier.  

 • Je ne suis pas un homme facile (netflix)

Een film waarbij we een kijkje nemen in een wereld waarbij de rollen van mannen en vrouwen zijn omgedraaid. Het gevoel van onveiligheid en ongelijkwaardigheid in gender wordt hier prachtig vebeeld.

 • Homo, joods of moslim? Deze jongeren pakken vooroordelen in de klas aan (Youtube)

In deze mini documentaire zie je hoe leerlingen van groep 8 in gesprek gaan met een homo, jood en moslim. Ze mogen hen alles vragen en worden gespiegeld over hun vooroordelen.

brammetjeikenseks

Overig:

 • NikkieTutorials: I’m coming out.

De Nederlandse internationaal bekende YouTuber Nikkie vertelt aan de wereld dat ze geboren is als jongen. Vol kwetsbaarheid laat ze zichzelf zien omdat ze gedwongen werd zichzelf bloot te geven.   

 • Ik & Seks: boek van Belle Barbé over seksuele opvoeding.

Een handboek over alles wat je zou willen weten over seks en seksualiteit. Barbé pleit voor een langdurende seksuele opvoeding in plaats van seksuele voorlichting tijdens een puberjaar. Ze laat zien op een positieve manier zien wat de overeenkomsten en verschillen zijn tussen de lichamen van alle mensen.  

Hulp nodig met een les, teambijeenkomst of project rond dit thema? Als experts op dit gebied helpen we u graag. Mail of bel naar  info@arkade.nl 0206146262

Mariëlle Kappert, onderwijsbegeleider Arkade