twitter-logo-2 facebook-art

 

Arkade-logo01

 

Suikerfeest (Islam)

suikerfeest 1

Het Suikerfeest (Id-oel-fitr) valt op de 1e dag van de 10e maand van de islamitische kalender. Met dit feest wordt het einde van de Ramadan gevierd. Men noemt dit ook wel het kleine feest. Id-oel-fitr betekent "feestdag ter gelegenheid van het breken (van de vasten)".

 Moskee en familiebezoek

Tijdens de eerste dag van het suikerfeest wordt allereerst de moskee bezocht.  Daarna gaat men bij familie op bezoek en worden er o.a. cadeautjes uitgedeeld. Men eet vooral heerlijke zoete lekkernijen gegeten.

Na het familiebezoek gaan de moslims naar een gezamenlijke plek, zoals de moskee, een open terrein in warme landen of een speciaal uitgezochte zaal. Hier luistert men naar een preek van de Imam, waarna Ramadan echt officieel is afgesloten. De aanwezige mensen omhelzen elkaar, vergeven elkaar hun fouten uit het afgelopen jaar en wensen elkaar een gezegend feest. Ook deelt men voedsel of kleding uit aan de minderbedeelden. Het Suikerfeest duurt in totaal drie dagen. Leerlingen krijgen vaak een dag vrij om dit feest te vieren.

Het Suikerfeest duurt in 2017 van 25 juni tot en met 27 juni.