twitter-logo-2 facebook-art

 

Arkade-logo01

 

Poerim of Lotenfeest (Jodendom)

Purim-Banner

Poerim is een uitbundig en vrolijk voorjaarsfeest en lijkt wel op carnaval. Poerim wordt ook wel Lotenfeest genoemd. Dit verwijst naar de jonge loten die in het voorjaar aan bomen en struiken verschijnen.

Esther

Poerim is het feest van de joodse koningin Esther in het oude Perzie. De perzische minister Haman wilde alle joodse mensen uitroeien en hij kreeg daarvoor toestemming van de perzische koning. Ze zouden het lot laten bepalen op welke dag dit dan zou plaatsvinden. Maar koninging Esther redde, samen met haar oom, haar volk van de ondergang. Haar hele verhaal staat beschreven in de boekrol Esther.

Hamansratel

Tijdens Poerim wordt het verhaal van Esther in de synagoge verteld. Een verhaal dat al ca. 2300 jaar oud is. Iedere keer als de naam Haman wordt genoemd, maken de kinderen zoveel mogelijk lawaai. Ze fluiten, schreeuwen of maken met een zogenaamde Hamansratel herrie. De kinderen mogen zich verkleden, als koningin Esther, of wat ze maar willen. Deze dag stuurt iedereen elkaar drank en lekker eten en ook de armen worden dan niet vergeten. 

Hamansoren

Tijdens Poerim worden er speciale koekjes met maanzaad gegeten; Hamansoren. Een ander traditioneel gerecht is gefrituurd koekdeeg met poedersuiker. Ook mogen de volwassenen zoveel drank drinken als ze willen....soms zoveel dat ze het verschil tussen "vervloekt is Haman" en "gezegend is Mordechai" niet meer weten.